partner serwisu
Google Chrome bardziej prywatny, czy to w ogóle możliwe?
Autor:
Marek Kowalski
Data publikacji:
6 listopada 2014, 14:15
Średnia ocena:
Twoja ocena:
Tagi:
google, google chrome, internet, prywatność, przeglądarka www, ustawienia prywatności

Tożsamości (profile) w Google Chrome

Google Chrome jest przeglądarką, która jest bardzo "zainteresowana" tożsamością użytkownika, co wyraźnie daje się zauważyć już od pierwszego uruchomienia tego programu w systemie:

Strona zachęcająca do zalogowania się na konto Google w celu skonfigurowania Chrome pojawia się jako pierwsza po zainstalowaniu przeglądarki Google Chrome w systemie Windows - podobnie jest zresztą na innych platformach systemowych, na których Chrome jest dostępny (OS X, Android czy iOS). Czy to znaczy, że przeglądarka chce nas szpiegować? Nie popadajmy w paranoję. Możliwość korzystania z większości usług dostępnych online wymaga uwierzytelnienia się użytkownika danej usługi. W tym przypadku dzięki zalogowaniu się w Chrome mamy możliwość synchronizacji wielu danych przechowywanych standardowo w przeglądarce - takich jak historia odwiedzanych stron, zakładki itp. - na wszystkich posiadanych przez nas urządzeniach, na których logujemy się na swoje konto Google. To rozwiązanie służące wygodzie użytkownika, a nie szpiegostwu Google'a, a fakt że trzeba się danej usłudze przedstawić jest po prostu niezbędną procedurą, by właściwa osoba otrzymała właściwy zestaw danych. Niemniej logowanie się na konto Google w przeglądarce Google Chrome nie jest obowiązkowe, możemy ten proces pominąć i wtedy w systemie operacyjnym program będzie działał w oparciu o tzw. profil domyślny (ma on standardowo nazwę Pierwszy użytkownik), w którym usługi synchronizacji są po prostu wyłączone.

Z drugiej strony, możliwość synchronizacji danych jest po prostu wygodna. I to bardzo - zwłaszcza w przypadku, gdy przeglądarka stanowi istotne narzędzie pracy - możliwość łatwego dotarcia do uporządkowanego zestawu zakładek, czy odnalezienie w historii poszukiwanej witryny na dowolnym urządzeniu, na którym się zalogujemy na swoje konto to duża oszczędność czasu. Może zatem, zamiast pomijać całkowicie logowanie, lepiej świadomie zarządzać profilami dostosowanymi do różnych potrzeb? 

Wybór synchronizowanych danych

Ekran logowania na konto Google wyświetlany w przeglądarce Google Chrome, oprócz formularza logowania zawiera również pole wyboru Wybierz rzeczy do synchronizowaniaPo jego zaznaczeniu masz możliwość nie tylko określenia jakiego typu dane będą synchronizowane pomiędzy chmurą, a urządzeniami, na których zalogujesz się do przeglądarki Google Chrome, ale również możesz ustawić poziom szyfrowania.

Tak prezentuje się standardowy zestaw ustawień synchronizacji w przypadku, gdy zdecydujesz się zalogować w przeglądarce Google Chrome na swoje konto Google i zaznaczysz pole wyboru Wybierz rzeczy do synchronizowania (dostęp do tych opcji możesz również uzyskać również w inny sposób: po zalogowaniu wywołaj stronę ustawień w Google Chrome, na samej górze listy ustawień znajduje się przycisk Zaawansowane ustawienia synchronizacji). W górnej części możesz wybrać, jakiego typu informacje mają być wymieniane z chmurą. W dolnej części ustawień synchronizacji możesz zwiększyć poziom bezpieczeństwa poprzez zaznaczenie opcji Szyfruj wszystkie synchronizowane dane, używając Twojego hasła synchronizacji.

Po wybraniu tej opcji będziesz musiał zdefiniować tzw. hasło synchronizacji, które oczywiście powinno być inne od hasła używanego do logowania na konto Google. Hasło to jednocześnie będzie częścią klucza szyfrującego wszystkie dane synchronizowane z chmurą i pozostałymi twoimi urządzeniami. Po wprowadzeniu hasła, każda informacja: aplikacja, rozszerzenie, motywy, historia stron, zakładki, dane otwartych kart itp., będą przed wysłaniem na serwery w chmurze zaszyfrowana jeszcze na twoim komputerze (lub innym urządzeniu, na którym używasz Google Chrome). Uważaj, gdy zapomnisz hasła synchronizacji, będziesz mógł je zresetować by móc dalej korzystać z synchronizacji, ale spowoduje to usunięcie wszystkich danych synchronizacji znajdujących się na serwerach Google. Na komputerze, czy tablecie lub smartfonie - dane pozostaną, dzięki czemu po ustawieniu nowego hasła synchronizacji, z powrotem zostaną przesłane do chmury.

Zaletą przeglądarki Google Chrome jest to, że mogą z niej korzystać na jednym komputerze (i jednym koncie użytkownika Windows) różne osoby i każda z nich będzie mogła używać własnego zestawu ustawień synchronizacji logując się na swoje konto Google. Zacznijmy jednak od specjalnego trybu pracy przeglądarki.

Tryb incognito

Zgodnie z dokumentacją Google, tryb ten, zwany również trybem przeglądania prywatnego, jest przydatnym rozwiązaniem, gdy nie chcesz, by przeglądarka zapisywała informacje o tym, co w danej chwili pobierasz i co przeglądasz. W rzeczywistości podczas surfowania w trybie incognito przeglądarka gromadzi dane tymczasowe (np. pliki cookies odwiedzanych stron) i rejestruje pliki cookie, różnica polega na tym, że dane te są przechowywane tylko na czas trwania danej sesji - po zakończeniu pracy z przeglądarką pracującą w tym trybie, są usuwane. Ponowne włączenie trybu incognito to rozpoczęcie pracy z "czystą kartą" - żadnej historii, plików cookie, zapamiętanych haseł itp.

Tryb ten jest przydatny w sytuacji, gdy nie chcesz zapisywać historii stron odwiedzanych podczas korzystania z przeglądarki, nie chcesz by zapamiętywane były wpisywane frazy w omniboksie czy wypełnione pola w formularzach. Warto jednak pamiętać, że tryb ten w żaden sposób nie chroni użytkownika, próbującego np. w sieci firmowej, podczas pracy, przeglądać strony, których tematyka jest daleka od należnych obowiązków. Sugerowalibyśmy raczej jego stosowanie w sytuacji, gdy np. korzystasz z nieswojego komputera.

Wywołanie tego trybu jest banalnie proste. W systemie Windows najprościej użyć skrótu klawiszowego Ctlr+Shift+N pojawi się wtedy nowe okno już w trybie incognito, co jest sygnalizowane charakterystyczną ikonką postaci w okularach i kapeluszu, widoczną w lewym, górnym rogu okna. Jeżeli używasz przeglądarki Google Chrome na urządzeniach mobilnych tryb ten włączysz wywołując menu przeglądarki i wybierając z niego pozycję Nowa karta incognito.

Choć tryb incognito jest dość dobrym rozwiązaniem w sytuacji, gdy nie chcesz pozostawiać śladów w postaci historii, danych wprowadzanych w formularzach czy plików cookies, to ma on pewne ograniczenia wpływające na użyteczność. Np. wszystkie rozszerzenia przeglądarki są w nim standardowo wyłączone.

Można to w pewnym stopniu obejść konfigurując wykorzystywane rozszerzenia Google Chrome, by były one dostępne również w trybie incognito, ale - co pokazaliśmy na powyższej ilustracji - nie każde rozszerzenie w tym trybie może działać (np. nie da się włączyć pola wyboru Zezwalaj w trybie incognito, dla rozszerzenia Muzyka Google Play).

Proponujemy znacznie lepsze rozwiązanie. Jeżeli chciałbyś dysponować kilkoma różnymi ustawieniami przeglądarki w zależności np. od tego, czy używasz jej do pracy, czy do zabawy, albo też w zależności od tego kto w danym momencie korzysta z przeglądarki - użyj profili Google Chrome.

Tożsamości w Google Chrome

Dodawanie nowej tożsamości, czy też nowego profilu użytkownika Google Chrome jest bardzo proste. Wywołaj najpierw kartę Ustawienia.

Następnie w sekcji Użytkownicy kliknij Dodaj nowego użytkownika...

W ramce, która zostanie wyświetlona możesz wybrać ikonkę reprezentującą dodawany profil (będzie ona wyświetlana w lewym, górnym rogu okna przeglądarki - w tym samym miejscu, w którym wyświetlany jest symbol trybu incognito), nazwę tworzonego profilu. Standardowo zaznaczone jest też pole wyboru Utwórz dla tego użytkownika skrót na pulpicie - to wygodne rozwiązanie, bo szybko pozwala pracować z Google Chrome od razu w nowym profilu. Nieco więcej wyjaśnień wymaga kolejne pole wyboru. Otóż Google Chrome umożliwia głównemu użytkownikowi Chrome tworzenie tzw. profili użytkowników nadzorowanych, nad którymi tworzący profil będzie miał kontrolę w postaci m.in.: możliwości zezwalania lub blokowania dostępu do określonych witryn oraz kontroli odwiedzanych stron w danym profilu nadzorowany. Jeżeli jednak nie zaznaczysz opisywanego pola wyboru, to nowoutworzony profil będzie miał równorzędne uprawnienia - osoba z niego korzystająca będzie mogła logować się na swoje konto Google i synchronizować swoje dane (zakładki, historię itp.).

Oczywiście mechanizm profili można wykorzystać również w celu łatwiejszego korzystania z różnych zasobów. Utworzenie odrębnych profili np. do zabawy, pracy czy nauki pozwala łatwiej zarządzać zestawami zakładek, historią - należy też pamiętać, że każdy z profili może dysponować własnym, niezależnym zestawem rozszerzeń przeglądarki.

Brak komentarzy do tej publikacji. Dodaj pierwszy komentarz.