partner serwisu

Windows 10 Technical Preview - rewolucja czy ewolucja? Testujemy nowy system Microsoftu

Windows 10 Technical Preview - rewolucja czy ewolucja? Testujemy nowy system Microsoftu
Autor:
Krzysztof Pojawa
Data publikacji:
2 października 2014, 18:04
Średnia ocena:
Twoja ocena:
Tagi:
instalacja windows, jak zainstalować nowy windows, menu start, nowy windows, recenzja, test, windows 10, windows insider program

Po zakończonej kilkadziesiąt godzin temu konferencji Microsoftu, na której zaprezentowano pierwszą publiczną wersję Windows 10 (tak, wciąż jeszcze nie możemy się przyzwyczaić) czas upływał nam na analizowaniu tego, co zobaczyliśmy i oczekiwaniu na możliwość pobrania wersji testowej systemu. I doczekaliśmy się - na stronie internetowej Microsoft można już zapisać się do programu Windows Insider i pobrać obraz systemu służący do jego instalacji. Pozostaje tylko pytanie - czy warto to zrobić? Instalować Windows 10 już teraz, poczekać na aktualizacje rozszerzające jego możliwości lub do oficjalnej premiery wersji sprzedażowej systemu, a może w ogóle nie ma sensu zawracać sobie nim głowy i lepiej - wzorem tych, którzy wciąż jeszcze korzystają z Windows XP - pozostać przy dotychczas używanej wersji? My już zainstalowaliśmy i przetestowaliśmy nowego Windowsa, spróbujemy więc odpowiedzieć na to pytanie.

Rejestracja w Windows Insider, przygotowanie nośnika, instalacja

Wersja testowa nowego systemu przeznaczona jest przede wszystkim dla bardziej zaawansowanych użytkowników i entuzjastów technologii. Nie oznacza to oczywiście, że ktoś będzie egzaminował Was z wiedzy informatycznej, zanim będziecie mogli pobrać plik instalacyjny - w praktyce Windows 10 dostępny jest dla każdego. Jego dostępność Microsoft warunkuje jedynie rejestracją w programie Windows Insider, którego uczestnicy otrzymują najnowsze kompilacje wersji testowej systemu zaraz po ich udostępnieniu, a jednocześnie proszeni są o dzielenie się z Microsoftem opiniami, uwagami i sugestiami związanymi z działaniem Windows 10.

Programowi Windows Insider przyjrzymy się w następnej kolejności - pokażemy wtedy również udostępnione narzędzia pozwalające na łatwe przekazywanie opinii - tymczasem zajmijmy się samym procesem rejestracji i pobierzmy w końcu naszą kopię Windows 10, ale najpierw sprawdźmy wymagania techniczne, jakie musi spełniać komputer, na którym zainstalujemy nowy system.

  • Procesor 1 GHz lub szybszy, obsługujący instrukcje SSE2, NX i PXE
  • 1 GB RAM dla wersji 32-bitowej lub 2 GB RAM dla wersji 64-bitowej
  • 16 GB wolnego miejsca na dysku twardym
  • karta graficzna z pełną obsługą DirectX 9

Oczywiście przyda się także połączenie z internetem i ekran o rozdzielczości nie mniejszej niż 1024x768 pikseli.

Nie są to więc zbyt wysokie wymagania - ostatnim razem korzystaliśmy z komputera o porównywalnych parametrach około 10 lat temu. A zatem jeśli nie korzystacie z bardzo starych urządzeń, nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z funkcjonowaniem Windows 10. 

Rejestracja w programie Windows Insider, pobieranie Windows 10, przygotowanie nośnika instalacyjnego

Jak już napisaliśmy wcześniej, aktualnie dostępna wersja systemu skierowana jest przede wszystkim do użytkowników, którym niestraszne są niedoskonałości funkcjonalne, a być może także błędy wynikające z wczesnego etapu rozwoju Windows 10. Jednym słowem - warto mieć nieco więcej wiedzy informatycznej, żeby poradzić sobie z potencjalnymi problemami. Napisaliśmy też, że nikt nie będzie sprawdzał Waszej wiedzy informatycznej. Jednocześnie zgadzamy się z tym, że wczesnorozwojowa wersja nowego Windowsa jest przeznaczona przede wszystkim dla bardziej zaawansowanych technicznie użytkowników. W związku z tym postanowiliśmy nie przygotowywać pełnego poradnika instalacji krok po kroku, podobnego do tych, które często goszczą na łamach Softonetu. Cały proces instalacji przedstawimy w kilku dość ogólnych punktach, ale myślimy, że poradzi sobie z nim każdy, kto świadomie decyduje się na instalację Windows 10.

Przed pobraniem obrazu systemu należy zarejestrować się w programie Windows Insider. Zrobić to można na dostępnej w polskiej wersji językowej stronie produktowej Windows Technical Preview. Proces rejestracji jest bardzo prosty, wymaga jedynie posiadania konta Microsoft.

Windows 10

Po rejestracji w programie możemy już wybrać odpowiedni wariant pliku z obrazem systemu.

Windows 10

PobierzWindows 10Windows 10 możemy pobrać w wersji Angielskiej, Amerykańskiej, Chińskiej i Portugalskiej, w każdym z tych wariantów do wyboru jest opcja 32- lub 64-bitowa. My zdecydowaliśmy się na sześćdziesięcioczterobitową, angielską wersję. Dostępna jest ona również w naszej bazie plików do pobrania - wystarczy, że klikniecie w przycisk widoczny po prawej stronie tekstu.


Przed rozpoczęciem pobierania warto także zapisać klucz produktu: NKJFK-GPHP7-G8C3J-P6JXR-HQRJR

PobierzWinToFlashZ pobranego obrazu systemu należy teraz przygotować nośnik instalacyjny, czyli płytę DVD lub pendrive. My zdecydowaliśmy się na tę drugą opcję. Nośnik można przygotować ręcznie - w jednym z naszych poradników pokazywaliśmy, jak przygotować bootowalny pendrive instalacyjny z Windows, warto się nim posłużyć - lub skorzystać z aplikacji, która automatycznie przeprowadzi proces przygotowania nośnika, np. WinToFlash.

Windows 10

Po przygotowaniu nośnika - to chwilę zajmie, musicie więc uzbroić się w cierpliwość - możemy rozpocząć właściwy proces instalacji, czyli uruchomić komputer ponownie z opcją rozruchu z dysku USB. Możliwe jest także uruchomienie instalatora bez konieczności ponownego rozruchu komputera - w tym celu należy kliknąć plik setup na przygotowanym nośniku. Taki sposób rozpoczęcia instalacji również jest poprawny.

A więc zaczynamy.

Windows 10

Na początku instalacji musimy zdecydować, czy chcemy zachować nasze pliki osobiste, czyli dokumenty, multimedia, pobrane itd.

Windows 10

Tutaj drobna uwaga. O ile te osoby, które dotychczas miały na swoich komputera z zainstalowanego Windowsa 7, 8 lub 8.1 mogą zdecydować o zachowaniu plików osobistych, o tyle nie dotyczy to użytkowników Visty i starszych wersji systemu. Oni muszą pogodzić się z wymazaniem całej zawartości dysku. Najlepiej jest więc przed instalacją zrobić sobie backup najważniejszych danych.

Proces instalacji w naszym przypadku zajął około 30 minut - akurat tyle, ile potrzeba, żeby wypić kawę i pogłaskać kota. Jeśli ktoś z Was nie posiada kota, zawsze może wypić drugą kawę lub poczytać książkę. W końcu ileż można patrzeć na wyświetlane na ekranie komunikaty typu: przygotowujemy system, przygotowujemy urządzenia, przygotowujemy kilka innych ważnych rzeczy, zajmujemy się paroma ważnymi sprawami itd. Na szczęście nie trwa to zbyt długo i po około 30 minutach, jeśli wszystko pójdzie dobrze, będziecie mogli przeprowadzić wstępną konfigurację systemu, czyli połączyć się z WiFi, jeśli dysponujecie takim rodzajem łączności z internetem, zalogować się na swoje konto Microsoft i ustalić zasady przeprowadzania aktualizacji.

Nam w trakcie instalacji nie przytrafiły się żadne błędy, natomiast powiodła się dopiero czwarta próba zalogowania na konto Microsoft. Przy pierwszych trzech - pomimo aktywnego połączenia z siecią i poprawnego wpisywania hasła - dowiadywaliśmy się, ze coś poszło nie tak.

Kiedy się to w końcu jednak udało, nasz Windows 10 był już zainstalowany i gotowy do pracy.

Jeśli nie chcecie instalować Windows 10 jako głównego systemu roboczego, możecie skorzystać z możliwości jego przetestowania również przy wykorzystaniu maszyny wirtualnej, np. VMware Player. Jeśli wolicie tę właśnie metodę, w osobnym poradniku pokazujemy, jak zainstalować Windows 10 mna maszynie wirtualnej.

2014.10.03, 09:06
u mnie instalacja na dysku 500GB 2,5' 5400 obr./min. z pendriva trwała jakieś 15-20 minut max.
Do tworzenia bootowalnego pendriva jeszcze łatwiej można użyć PowerIso. Tam jest opcja tworzenia bootowalnego pena z obrazu ISO.
Niestety system widać że jeszcze młody. Brak płynności, zacinki, itd.
Tak na prawdę, to tak powinien wyglądać 8, a nie dopiero teraz 10.
2014.10.03, 10:47
Na moim 4 letnim PC instalacja trwała 12/14Min. Co do systemu nie działało mi odświeżanie miniaturek wirtualnych pulpitów. Sprawdziłem go tak pobieżnie nawet nie był zły choć jednak zostaje przy siódemce.
2014.10.03, 10:49
smog11 @ 2014.10.03 09:06
u mnie instalacja na dysku 500GB 2,5' 5400 obr./min. z pendriva trwała jakieś 15-20 minut max.
Do tworzenia bootowalnego pendriva jeszcze łatwiej można użyć PowerIso. Tam jest opcja tworzenia bootowalnego pena z obrazu ISO.
Niestety system widać że jeszcze młody. Brak płynności, zacinki, itd.
Tak na prawdę, to tak powinien wyglądać 8, a nie dopiero teraz 10.

Podczas testu korzystałem z dysku o takich samych parametrach i zajęło to nieco dłużej. Ale nie odczułem jakiegokolwiek braku płynności, chociaż sprawdzałem na dwóch komputerach, jednym całkiem szybkim i drugim, dość przedpotopowym :) I wszystko działało płynnie, dopóki nie włączyłem ModernUI w miejsce menu start, wtedy owszem, ścinki były wyraźne.

Co do stwierdzenia, że tak powinien wyglądać Windows 8 - równie dobrze można powiedzieć, że tak powinien wyglądać XP albo ME ;) A poważnie - ósemka mi się podobała. Póki co, wciąż się jeszcze łapię, że próbuje coś zrobić po modernowemu.
2014.10.03, 10:50
Jestem użytkownikiem Noki więc mam konto automatycznie i nie potrzebowałem żadnego klucza do instalacji. Cała instalacja razem ze sterownikami trwała u mnie jakieś 15 minut. System sam sobie ściągnął sterowniki i zainstalował. Na dzień dzisiejszy bardzo mi się podoba.
2014.10.03, 10:54
Właśnie chciałem napisać coś podobnego jak bbobii - u mnie o klucz nawet nie prosiło, po prostu zalogowałem się na swoje konto w m$
2014.10.03, 11:07
A do kiedy można używać tego systemu (w sensie Technical Preview)? Sprawdzaliście może, kiedy wygasa?
2014.10.03, 11:18
pila @ 2014.10.03 11:07
A do kiedy można używać tego systemu (w sensie Technical Preview)? Sprawdzaliście może, kiedy wygasa?

Z tego co wiem to do 15 kwietnia 2015
2014.10.03, 11:31
Czy wie ktoś czy można przywrócić pełnoekranowe modern? Zainstalowałbym sobie ale niestety nie mam czasu, a menu start mnie jakoś nie kręci ;)
2014.10.03, 11:43
qwak.cry @ 2014.10.03 11:31
Czy wie ktoś czy można przywrócić pełnoekranowe modern? Zainstalowałbym sobie ale niestety nie mam czasu, a menu start mnie jakoś nie kręci ;)

Można można, zresztą było jest to napisane w artykule ;)
Tylko, że jak się włączy Moderna, to zaczyna ciąć, więc nie wiem, czy to najlepszy pomysł ;)
2014.10.03, 11:49
Hmmm stare-nowe menu start, d00pne wielo-pulpity i szałowa wyszukiwarka z opcją szukania w Bingu, bo normalnie nikt prawie z Binga nie korzysta. Zmiany w interfejsie? Gdzie te zmiany? Nie widzę. Widzę za to kosz jeszcze czasów Visty. Śmiech na sali takim nowym Windowsem.
2014.10.03, 12:34
Zmiany w dobrym kierunku, jednak z numeracją to przesadzili. bo jak napisano powyżej, ta wersja zasługuje na numer 8.3
2014.10.03, 12:57
W Win7 też jest wklejanie w CMD :)
2014.10.03, 13:21
SongokuH @ 2014.10.03 12:57
W Win7 też jest wklejanie w CMD :)


Ale nie klawiszami skrótu.
2014.10.03, 13:23
Krzysztof Pikowy @ 2014.10.03 11:43

Można można, zresztą było jest to napisane w artykule ;)
Tylko, że jak się włączy Moderna, to zaczyna ciąć, więc nie wiem, czy to najlepszy pomysł ;)


Dzięki wielkie, przejrzałem tylko okiem artykuł, fajnie wiedzieć. Przyzwyczaiłem się tak ze ciężko mi się na 7 wraca :E
2014.10.03, 14:05
Jak dla mnie sam windows ok ale wirt pulpity niedopracowane:/ Nie dzialaja one jako oddzielne pulpity tylko jako jeden skopiowany choc nie do konca ... Np 1 ekran word, 2 ekran foobar, przegladarka 3 ekran gra. ale gdy na byle ktorym uruchomie gg to widoczne jest na kazdym ekranie i na kazdym pojawia sie wiadomosc :/ bardzo wkurzajace ze nie mozna oddzielic tych srodowisk bo przy pracy w wordzie powiadomienie z gg potrafi bardzo wkurzac a mogla by sobie spokojnie dzialac na jednym ekranie a nie na wszystkich naraz :/ z foobarem takiego problemu nie ma dziala na pulpicie (ekranie) na ktorym go uruchomie. jesli to dopracuja to bedzie miodnie
2014.10.04, 01:14
Co do tego wklejania w konsoli... myślę, że zauważyliście, że pisaliśmy o tym kilka razy w różnych tekstach dotyczących Windows 10, za każdym razem jednak robiliśmy to z lekkim przymrużeniem oka ;)
2014.10.04, 21:04
'Coś dla power userów

W nowym Windowsie nie zabrakło też nowości dla nieco bardziej zaawansowanych użytkowników. Cóż to za nowość? Możliwość uzywania funkcji wklej w wierszu poleceń. Drobna, ale użyteczna zmiana, zwłaszcza wtedy, kiedy np. przygotowujecie ręcznie bootowalnego pendrive korzystając z naszego, zalinkowanego wcześniej poradnika. W Windows 10 nie bedziecie już musieli przepisywać poleceń konsoli ręcznie, wystarczy skopiować je z naszego artykułu i wkleić do konsoli.'

Przecież to było możliwe już w Windows XP, chyba też we wcześniejszych wersjach (nie jestem przekonany co do tego w przypadku okienkowego DOS-a z serii 9x, ale jestem prawie pewny co do takiej funkcjonalności w przypadku Wiersza poleceń Windows z serii Windows NT). Dokładnie w takiej formie jak pokazano na screenie. Z menu podręcznego. Z klawiatury możliwe było tylko skopiowanie zaznaczonego tekstu - klawiszem Enter. Nowością jaka pojawia się w Windows 10 jest tylko możliwość korzystania ze standardowych skrótów: Ctrl+C i Ctrl+V.

Co jest swoją drogą zastanawiające, bo kombinacja Ctrl+C w konsoli Windowsa dotychczas spełniała inną rolę - zabijała obecnie działający w konsoli program. W przypadku terminali linuksowych programiści obeszli to wprowadzając do kopiowania i wklejania kombinacje Ctrl+Shift+C i Ctrl+Shift+V (dostępne są też 'starouniksowe' odpowiedniki z wykorzystaniem klawisza Insert, np. odpowiednikiem Ctrl+V jest bodajże Shift+Insert). Ciekawe, co zrobi z tym Microsoft.
Edytowane przez autora (2014.10.04, 21:05)
wzrokowiec
2014.10.06, 10:28
Ktoś może zna odpowiedź na takie pytanie: dotychczas mam Windows 10 na maszynie wirtualnej, ale takie rozwiązanie średnio mi pasuje, bo wykorzystuje tylko 50% mocy mojego laptopa (tak ustawiłem podczas instalacji). Chciałbym go na drugim dysku, żeby jednak mieć pełne 100% mocy, wszystkie 4 rdzenie, pełne 8 GB RAMU itp.. Zrobiłem 200 GB miejsca, stworzyłem nową partycję i... dotychczas jak instalowałem dwa systemy, to fizycznie odpinałem pierwszy dysk i nie miałem obaw, że coś w nim namiesza. Teraz mam laptopa i nie uśmiecha mi się rozkręcanie go. Ciekaw jestem, czy jeśli podczas instalacji wskaże wolną partycję na drugim dysku, to na pierwszej ('C', osobny dysk SSD) i tak, i tak coś się dopisze / namiesza / zastapi część plików systemowych etc?
2014.10.06, 12:58
wzrokowiec @ 2014.10.06 10:28
Ktoś może zna odpowiedź na takie pytanie: dotychczas mam Windows 10 na maszynie wirtualnej, ale takie rozwiązanie średnio mi pasuje, bo wykorzystuje tylko 50% mocy mojego laptopa (tak ustawiłem podczas instalacji). Chciałbym go na drugim dysku, żeby jednak mieć pełne 100% mocy, wszystkie 4 rdzenie, pełne 8 GB RAMU itp.. Zrobiłem 200 GB miejsca, stworzyłem nową partycję i... dotychczas jak instalowałem dwa systemy, to fizycznie odpinałem pierwszy dysk i nie miałem obaw, że coś w nim namiesza. Teraz mam laptopa i nie uśmiecha mi się rozkręcanie go. Ciekaw jestem, czy jeśli podczas instalacji wskaże wolną partycję na drugim dysku, to na pierwszej ('C', osobny dysk SSD) i tak, i tak coś się dopisze / namiesza / zastapi część plików systemowych etc?

Sporego musisz mieć laptopa, jak masz miejsce na dwa dyski :D
Ale lepiej rozkręcić, dla bezpieczeństwa. To jest na razie wczesna wersja testowa, nie zawsze jej zachowania są w pełni przewidywalne. Dla bezpieczeńśtwa radziłbym rozłączyć jeden dysk i na czas instalacji zostawić tylko ten, na któym ma być instalowane.
wzrokowiec
2014.10.06, 21:10
Spory chyba aż taki nie jest (17'3), ale DELL przewidział taką opcję i oprócz talerzowego (1 TB) mam SSD (128 MB) na system. Dziękuję za radę. Tak właśnie postąpię, odpinając na czas instalacji SSD. Jestem zdania, że aby rzeczywiście przetestować system, nie można włączać go od czasu do czasu, na pół godziny dla zabawy, tylko trzeba korzystać z niego non-stop, codziennie. Jako koło ratunkowe starego Windows 8.1 muszę jednak zachować, bo na laptopie także pracuję i gdyby spod Windows 10 nie działały poprawnie produkty np. Adobe, to byłbym uziemiony. Swoja droga, to ciekawe pytanie, czy ja będę mógł legalnie zainstalować sobie na drugim systemie wszystkie kupione pakiety, programy etc i nie będzie problemów np. z aktywacja u Adobe, Symantec Nortona i innych?
2014.10.07, 00:44
Co do użytkowania - zgadzam się w pełni. Jeśli się system odpala od czasu do czasu tylko na chwilę, to pozwala to na opisanie nowości, zmian itd - jak w naszym artykule - ale pełnej oceny dokonać się w ten sposób nie da. Tym bardziej biorąc pod uwagę, że Microsoft będzie do Windows 10 wypuszczał najprawdopodobniej sporo aktualizacji, więc rzecz będzie się jeszcze zmieniać.
Co do drugiej kwestii - wszystko zależy od postanowień licencyjnych. Określenie 'wersja jednostanowiskowa' potrafi mieć również wiele znaczeń. W przypadku jednej aplikacji oznaczać to będzie konieczność dezaktywacji dotychczasowej instalacji przed aktywacją kolejnej, a za to inne aplikacje będzie można całkiem legalnie zainstalować na kilku (zazwyczaj dwóch) komputerach, a jedynym warunkiem legalności takiego rozwiązania będzie użytkowanie obu instalacji w różnym czasie, nie jednocześnie.
Tak więc na to pytanie może być tyle odpowiedzi, ile jest licencji na użytkowanie aplikacji :)
mieszko168
2014.11.08, 08:20
Nie wymaga wpisywania podanego klcza .Zainstalowałem kilka godzin po prezentacji na eksperymentalnym ,dobrym komputerze (grafika 512 .intel do cpu4400 2 GB RAM) Chodzi płynnie bez zaciec .W międzyczasie zaktualizował sie do nowszej wersji .Genralnie to win7 z większą ilością kolorów i bajerów .Podoba mi się..
2014.12.08, 16:58
U Mnie Ten Windows 10 Działa tak płynnie zakochałem się <3. mam nadzieje że dla windows 7 będzie darmowy kiedy wyjdzie pełna wersja
patrykgg
2015.02.04, 17:39
Też próbuje zainstalować system z Pendrive'a. Do zbootowania dysku flash użyłem Microsoftski program Windows 7 USB DVD Tool.
Instalacja na sformatowanym dysku co prawda ruszyła, ale do momentu, gdy jest napisane: Przygotowywanie urządzeń... dojdzie do 100% resetuje się i nic... po 5 minutach mam brązowy ekran w paski z migającym __ do pisania, i nawet dioda dysku twardego nie świeci, ani też od flasha.
Spróbuję również z płyty, ale skoro pen nie poskutkował, to wątpie, żeby i to zadziałało.
Co robić? :(
Edytowane przez autora (2015.02.04, 17:46)
mjaszczyk1
2015.05.02, 11:58
Najbardziej nie dopracowany system 2015r :D lipa gdzie okno URUCHOM , Nie wypał 8 a teraz 10 Nie przesiądę się na pewno z 7 ki brak przede wszystkim wielu elementów brak sterowników po prostu lipa . Powiem krótko Ewolucja to to będzie jak go dopracują za jakieś 2 lata , a morze nigdy .
Nie podoba mi się anonimowe statystyki bez wiedzy użytkownika logowanie przez konto Microsoft zapisywanie tam twoich ustawieni czym się interesujesz jakie filmy jakie zdjęcia jakie dokumenty oczywiście wszystko anonimowo ale adres twój mają zbyt duża ingerencja w użytkownika niech się wypchają .
Edytowane przez autora (2015.05.02, 12:07)
jacekgl
2015.06.06, 10:17
A ja zainstalowałem wer. win 10 pro insider preview 10074 pl na 32 i wszystko ładnie chodzi zarówno na laptopie jak i na stacjonarnym pc mającym już trochę latek. Obawiałem się trochę sterowników do routera ale wszystko poszło ładnie i sieć śmiga jak ta lala. Dodam iz obydwa urządzenia wyraźnie przyspieszyły.pozdrawiam wszystkich