partner serwisu

Nowe oszustwo na Facebooku może obciążyć Twój rachunek

Nowe oszustwo na Facebooku może obciążyć Twój rachunek
Autor:
Sylwia Zimowska
Data publikacji:
17 sierpnia 2017, 22:46
Średnia ocena:
Twoja ocena:
Tagi:
facebook, niebezpieczne linki, oszustwo

Znajomy przysyła Ci wiadomość z linkiem i pytaniem "Czy to Ty jesteś na tym zdjęciu?". Nie klikaj w ten odnośnik! To złośliwy scam, który rozprzestrzenia się wśród użytkowników wyłudzając automatyczne subskrypcje premium, które obciążą Twój rachunek telefoniczny. Jak uchronić się przed zagrożeniem?

Nadal czytasz artykuły o aplikacjach na Androida na komputerze? Ułatw sobie życie i zainstaluj MobiRadar - naszą nową aplikację o wszystkim co z Androidem związane. Znajdziesz w niej najlepsze poradniki, zestawienia i inne ciekawe artykuły. Dzięki MobiRadar będziesz używał tylko najlepszych aplikacji.

MobiRadar - najlepsze aplikacje

Serwis Niebezpiecznik ostrzega internautów przed nowym rodzajem scamu, czyli złośliwym oprogramowaniem, które podszywa się pod wiadomości i posty w mediach społecznościowych, by zainfekować urządzenie użytkownika, wykraść dane osobiste czy wyłudzić pieniądze. Ten ostatni przypadek rozprzestrzenia się właśnie na Facebooku. Treść wiadomości, którą przysyła rzekomy znajomy nakłania do otwarcia linku. W przypadku, gdy przejdziemy do odnośnika z komputera, zobaczymy nasze zdjęcie profilowe z ikoną odtwarzania. Gdy będziemy chcieli uruchomić taki "film" oprogramowanie przeniesie nas na fałszywy serwis hostingowy, gdzie nie da się pobrać pliku bez podawania swojego numeru telefonu. Oczywiście żadnego pliku nie ma i nigdy nie było -  to zwykła manipulacja, która ma na celu pobranie opłat premium za wysyłkę SMS.

1Link z fałszywej wiadomości przekieruje do "filmu", którego nie da się odtworzyć bez uiszczenia opłaty
 

O ile prośba o podanie numeru telefonu wzbudzi u wielu użytkowników podejrzenia i spowoduje zamknięcie okna przeglądarki, tak w przypadku osób, które otworzą link z telefonów komórkowych złośliwe oprogramowanie zadziała inaczej. Nie zobaczą one fikcyjnego filmu, ale nieświadomie staną się użytkownikami usług premium. Wykorzystuje się tutaj metodę Wap Billing, polegającą na tym, że kliknięcie w link działa jak automatyczne wyrażenie zgody na obciążanie rachunku telefonicznego. Użytkownik nie musi podawać swojego numeru telefonu czy innych danych -  proces ten zachodzi w tle, bez wiedzy ofiary. Ponieważ polscy operatorzy świadczą takie usługi, w świetle prawa trudno będzie nam wyplątać się z zawyżonego rachunku po fakcie.

Jedyną możliwością ochrony jest tu zapobieganie, czyli zablokowanie u swojego operatora usług premium. Blokada nic nie kosztuje, a pozwoli uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Radzimy też nie klikać w podejrzane linki, nawet od własnych znajomych oraz mieć zainstalowany w urządzeniu program antywirusowy.

MobiRadar - najlepsze aplikacje

Brak komentarzy do tej publikacji. Dodaj pierwszy komentarz.